Vásárlás

Vásárlás Brüsszelben

Brüsszelben nagyon kevés olyan üzlet van, ami 10 óra előtt nyitva van. A legtöbb 10:30-11-kor nyit. Sok üzlet vasárnap és hétfőn zárva tart.

Mit érdemes Brüsszelben vásárolni?

Csokoládé:


Elsősorban csokoládét. Mint ahogy azt sokan tudják, Belgium a csokoládé hazája. Jobbnál jobb csokit lehet kóstolni és természtesen venni a városban, persze nem túl olcsó, de mindenképpen megéri, mert nagyon finom.

Planète Chocolat: a város egyik legjobb kézműves csokoládé és praliné üzlete a Grand Place és a Manneken Pis között félúton. Nem csak csokoládé üzlet ez, hanem műhely is, ahol kipróbálhatjuk ezt a “finom” szakmát. Cím: 24, Rue du Lombard. 

Leonidas: a belgák kedvenc márkája a Leonidas. Megfizethető árú és jó minőségű csokit lehet itt venni. Városszerte rengeteg üzletük van. 250gr-os csoki kb. 5 euróba kerül.

Neuhaus: kicsit drágább, mint a Leonidas, de a minősége is jobb. Helyiek és a turisták is kedvelik ezt a márkát. Ha közvetlenül a csokigyár üzletében vásárolunk – Postweg 2, 1602 Vlezenbeek – akkor még olcsóbban hozzájuthatunk. Rövid sétára található az Erasme/Erasmus metróállomástól. 1 kg csoki 10 euróba kerül, ami nagyon jó árnak számít Brüsszelben. 

Marcolini: az egyik legjobb belga csoki a Marcolini, természetesen az ára is borsos, de nagyon finom. Cím: 39 Place du Grand Sablon – Grote Zavel Plein.

Wittamer: szintén kiváló minőségű csokoládét gyártanak. Cím: 6, 12, 13 Place du Grand Sablon – Grote Zavel Plein. 

Chocopolis: kiválaszthajuk, hogy melyik a kedvenc csokink és még az ára is megfizethető. Cím: 81 Rue du Marché aux Herbes-Grasmarkt, a Grand Place és a Bruxelles-Central (központi pályaudvar) között található. 

Maison Renardy: egy nagyon hangulatos csokoládé üzlet kedves személyzettel. A tea vagy kávé mellé jár egy ingyen csoki, ha ízlik, akkor egy dobozzal is hazavihetünk belőle 🙂 Cím: 17 Rue de Dublinstraat. 

Godiva: szintén népszerű márka, de meglehetősen drága.

Természetesen nem csak ezekben az üzletekben juthatunk finom csokikhoz, hanem bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban. 100-200 grammos csokoládékat már 1 euróért beszerezhetünk. Jó belga márkák még a Côte-d’Or és a  Jacques.

Sör:

A post shared by Beer Mania (@beermaniabrussels) on


Természetesen a sörvásárlás sem maradhat ki, ha Brüsszelről van szó. A legtöbb brüsszeli üzletben nagy választékát találjuk a brüsszeli söröknek. Ezek közé tartozik:
Beer Mania
: 400 féle sört tartanak az üzletben, de nem túl olcsó. Aki sörkülönlegességeket szeretne találni, azoknak mindenképpen itt a helye. Cím: 174-176 Chausse de Wavre-Waversesteenweg, Ixelles/Elsene.
GB/Carrefour: a sörök nagy választékával találkozhatunk ezekben az üzletekben, még trappsita söröket is kapni. Sokkal olcsóbbak, mint a kisebb helyek a turistaövezetben.
Delhaize: hasonló az előbbihez, de egy kicsivel drágább.
Match: hasonló az előző két üzletlánchoz, de különlegesebb söröket is forgalmaznak.
Cora: itt is megtalálható hasonló sörkínálat, de sokkal olcsóbb. 

Speculaas:

A post shared by Lucy (@parrlox) on

Aki Brüsszelben jár, az biztosan találkozni fog ezel a fahéjas, különböző fűszerekkel ízesített keksszel, aprósüteménnyel – speculaas vagy speculoos. Általában mikulás előtt jelenik meg a boltokban, de természetesen máskor is megtaláljuk. Érdemes pár dobozzal beszerezni belőle. A Maison Dandoy nevű üzletben már 1829 óta készítik ezt a finomságot >> cím: 14 Rue Charles Buls.

Brüsszeli csipke

A post shared by Lindé Davies (@anurbanvillage) on


A brüsszeli csipke messzeföldön híres, a mai napig a legfinomabb brabanti lenfonalból készül. Elsősorban idősebbek készítik és szerencsére még sok üzletben kapható a Grand Place környékén, de az eredetükről mindenképpen tájékozódjunk, mert van, amit külföldről hoznak be, tehát nem eredetiek.

Brüsszeli piacok


Marché aux Puces – Vlooienmarkt
Ez a brüsszeli bolhapiac reggel 7-kor már nyit és délután 2-ig tart nyitva. Itt tényleg megtalálható minden, az egészen furcsa dolgoktól a kincsekig. Cím: Place du Jeu de Balle-Vossenplein. 

Marché du Midi – Zuidmarkt
Európa egyik legnagyobb piaca, ahol sok észak-afrikai árus van. Friss zöldségeket és gyümölcsöt szerezhetünk be itt. 13:30 körül az árusok már nagyon olcsón adják a portékáikat. Ruhák és sok más egyéb dolog is kapható ezen a piacon. Reggel 6-tól délután 2-ig tart nyitva.  Cím: Midi/Zuid állomás. 

Karácsonyi vásár
A legnagyobb karácsonyi vásárok a következő helyeken találhatóak meg a városban: Grand Place, Boulevard Anspach/Anspachlaan és Vissenmarkt-Marché aux Poissons. Már november végétől elkezdődik és január elejéig tart. 240 karácsonyi házikót/standot állítanak fel, amelyek igazán mesébe illőek és úgy néznek ki mint a mézeskalács házikók. 

Különböző karácsonyi ajándékokat, díszeket és finomságokat lehet itt vásárolni, többek között forralt bort – “vin chaud/gluhwein”. Lehet korcsolyázni, felülhetünk az óriáskerékre, megcsodálhatjuk a jégből faragott dinoszauruszt is. Zenével és különböző szórakoztató programokkal várják a közönséget. 

Anderlecht Market
Brüsszel legnagyobb piaca, ahol hétvégenként akár 100 ezer látogató is megfordul.  Péntektől vasárnapig tart nyitva reggel 6 és délután 2 között. Nem sok turista látogatja, inkább a helyiek járnak ide ki. Cím: Rue Ropsy-Chaudron/Ropsy-Chaudronstraat. 

A post shared by Margot Fayol (@youpsilou) on