Szórakozás

Brüsszel egy igazi pezsgő város, ahol mindig történik valami. Egy biztos, unatkozni nem fogunk. Mivel egész Belgium híres sörkultúrájáról – nekik olyan a sör, mint a franciáknak a bor – rengeteg pub van a városban. A tipikus brüsszeli sörök a savanykás ízű  gueuze és a meglehetősen édes, cseresznyés ízű kriek. Van egy speciális ital, ami csak Brüsszelben található, ez pedig a “half-en-half”, ami fehér bor és pezsgő keverékéből készül. Dohányozni a belga szórakozóhelyeken, bárokban sem lehet természetesen.

A Tripadvisor a vendégek értékelése alapján összeállított egy listát a legjobb brüsszeli pubokról és bárokról.

 

A post shared by Gwen Rapley (@geemonnie) on

A brüsszeli éttermekről

A pubok mellett természetesen fontosak a jó éttermek is, azokból is akad bőven a belga fővárosban. Három fontos dolgot kóstolnak meg általában a turisták Brüsszelben, az első a kagyló (moules/mosselen), a második a csokoládé és a harmadik pedig a sült krumpli.

A “kalandvágyóbbak” kipróbálhatják a hagyományos brüsszeli ételeket is, ezek közé tartozik a anguilles au vert/paling in ‘t groen, azaz folyami angolna zöldfűszeres mártásban; stoemp – krumpli- és zöldségpüré, amit gyakran sültkolbásszal szolgálnak fel; waterzooi – halból vagy csirkéből készült leves tojással, tejszínnel és zöldségekkel.

A desszert, a belga waffel sem maradhat ki, különböző feltétekkel, ami lehet banán, tejszín stb. A waffel lehet Belgiumban négyzet alakú porcukorral meghintve vagy éppen a Liège-ből származó karamellizált kerek változat.

A sült krumpli  sem maradhat ki a brüsszeli repertoárból, amit a helyi gyorsétkezdékben – fritkots/friterie – lehet kapni. Arról, hogy holt sütik a legjobb krumplit természetesen megoszlik a helyiek véleménye. Egyesek szerint a Barriere de Saint-Gilles közelében sütik a legjobbat, mások szerint St-Josse’s Martin (Place Saint-Josse/Sint-Joostplein) készítik a legjobb ízűt. Vannak akik viszont az Antoine-ra esküsznek (Place Jourdan/Jourdanplein).

Bárhol is vesszük a sült krumplit, nem fog minket csalódás érni, sőt. Feltétnek próbáljunk ki a ketchup-majonéznél valami érdekesebbet. Megéri! A helyiek nagyon szeretik az andalouse nevű szószt.

A post shared by sadaf sarfraz (@sadaf_sarfraz) on

Brüsszeli kulináris kalandozásunk alatt nem árt elkerülni a Rue des Bouchers-Beenhouwerstraat utcát, mert sajnos a turistáknak itt nem sok jó tapasztalata van az éttermekkel. A pincérek becsalogatják a vendégeket és gyakran az étterem előtti táblákon kitett árak nem egyeznek meg az étlapon szereplőkkel. Főleg az italok ára nagyon borsos. Előfordult már, hogy 7 eurót számoltak fel egy liter ásványvízért, holott az egy helyi boltban 70 cent. A hatóságok is tudnak ezekről a helyekről, de mi inkább kerüljük el ezt az utcát, mert gyakran átverés áldozatai lehetünk.

Brüsszelnek szerencsére sok jó étterme van, de nem ebben az utcában.

Szórakozóhelyek Brüsszelben

Brüsszel éjjel
Brüsszel éjjel – Forrás: Pixabay

Bárok és klubok a belga fővárosban:
Következzenek most Brüsszel legnépszerűbb szórakozóhelyei.

De Walvis: Brüsszel egyik felkapott nem dohányzó bárja. Cím: 09, Rue Antoine Dansaert.

Crystal Lounge: A Sofitel hotelben található a Louise negyedben. Trendi, modern bár étteremmel és kiülős terasszal.

Mappa Mundo: Sok külföldi jár ide szórakozni, eurokraták, turisták és itt dolgozó fiatalok. Nagyon barátságos, kozmopolita jellege van a helynek. Cím: Place Saint Géry-Sint Goriksplein 2

Le Tavernier: Nem messze található az egyetemi kampusztól, tehát sok diák jár ide szórakozni. Esténként élő zenét is szoktak játszani, ilyenkor nagyobb a tömeg is. Nyáron pedig népszerűek az itt tartott Jazzbreak esték. Cím: 445 Chaussée de Boondael-Boondaalsesteenweg

Bulex nights: Minden hónap első szombatján tartanak hatalmas bulikat már 10 éve. Érdemes elmenni, mert nagy élményben lesz részünk.

The Fuse: Brüsszel egyik nagyon népszerű szórakozóhelye a Dubstep és a Drum & Bass zene kedvelői körében. Főleg az elektromikus zene hívei járnak ide. Cím: Rue Blaesstraat 208. 

Botanique: Elsősorban rockot és popot játszanak itt. A flamand megfelelője az Ancienne Belgique, ahol hasonló a zene, de néha más zenei területekre is kalandoznak.

Recyclart: Az elektronikus zene mekkája ez a hely, ahol kiállításokat és installációkat is tartanak.

Le You: A Grand Place-től kb. 2 perc sétára található, a legfiatalabbak szórakozóhelye.