Látnivalók

Brüsszel számos látnivalóval, múzeummal, galériával büszkélkedhet. Ebben a városban biztosan nem fogunk unatkozni se éjjel, se nappal.

A városnézés előtt érdemes beszerznünk az ún. Brussels Card-ot, amivel 39 brüsszeli múzeumot ingyenesn látogathatunk és számos kedvezményt kaphatunk. Az ára 24 órára 24 euró, 48 órára 32 és 72 órára pedig 39 euró.

Jöjjenek most Brüsszel legfontosabb és leghíresebb látnivalói és nevezetességei:

Grand Place-Grote Markt

Brüsszel főtere - Grote Markt
Brüsszel főtere – Grote Markt – Forrás: Pixabay

Brüsszel főtere a Grote Markt, amit 300 éves, csodálatos épületek – egykori céhek épületei – fognak körbe. Esténként a tökéletes megvilágításban tényleg lélegzetelállító látványt nyújt, főleg, ha még zenei aláfestés – music and light show –  is van. Kóstoljunk meg egy isteni waffelt és élvezzük a gyönyörű kilátást. Vannak kis waffelsütők a tér északkeleti sarkán, érdemes onnan vásárolnunk.

Manneken Pis

Manneken Pis Brüsszelben
Manneken Pis Brüsszelben – Forrás: Pixabay

Egy rövid sétára a főtértől megtaláljuk Brüsszel ikonikus nevezetességét, a Manneken Pist, azaz a pisilő kisfiút, ami természetesen minden turista megnéz, ha a városban jár. Egy apró bronzból készült, 58cm magas szökőkút-szoborról beszélünk. Ilyen szobrokkal egész Belgiumban találkozhatunk, de a leghíresebb mégis a brüsszeli.

Több legenda övezi a pisilő kisfiú szobrát, bár egyiket sem tartják igaznak. Még különböző ruhái is vannak a Manneken Pisnek, amit különleges alkalmakkor fel is öltöztetnek.  A kis szobronak hivatalos öltöztetője is van – Jacques Stroobants – akinek a felesége már legalább kétszáz ruhát készített a szobornak.

Sajnos már többször megrongálták, sőt el is lopták a szobrot, de szerencsére még mindig a város jelképe és naponta rengetegen látogatják a világ minden tájáról.

Van egy kislány megfelelője is, a Jeanekke Pis, ami viszont egy pisilő kislányt ábrázol és azt Denis-Adrien Debouvrie szobrász készítette 1985-ben. Fél méter magas és sajnos elég nehéz megtalálni, a Impasse de la Fidélité / Getrouwheidsgang nevű keskeny zsákutca keleti vége felé található, 100 méterre a híres, éttermekkel teli Rue des Bouchers / Beenhouwersstraat utcától.

Parc du Cinquantenaire – Jubelpark

A post shared by Yannis… (@yannislifetraveler) on

A Jubelpark területén található az Arc de Triomphe – Triomfboo – diadalív, amit a belga királyság fennállásnak 50. évfordulójára építettek. Két oldalán két nagy csarnokhoz kapcsolódik, amelyek az 1880-as világkiállítás eredeti pavilonjainak helyettesítésére készültek. A diadalív feletti teraszra fel is lehet menni. Bejárat a Királyi hadtörténeti múzeumból, ingyenesen látogatható. Csodálatos kilátás nyílik innen a városra. Az 1-es metróval juthatunk el ide, leszállás a Schumann megállónál, majd keleti irányba kell sétálni. Leszállhatunk a Mérode nevű megállónál is, de onnan nyugat felé induljunk el.

Atomium


A Brüsszel jelképének számító Atomium a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. A Heysel parkban található ez a kilenc gömbből álló építmény, amelyet az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítettek. 102 méter magas és a súlya 2400 tonna. A 9 gömbből tulajdonképpen csak 5, néha csak 3 látogatható, az alsó gömbökben egy retrokiállítást rendeztek be és tartanak időszakos kiállításokat is.

2004- 2006 között felújították az Atomiumot, hogy visszanyerje eredeti fényét és hogy még biztonságosabbá tegyék. Van étterme és bárja is. A kilátásért mindenképpen érdemes ide ellátogatni, bár a belépő nem túl olcsó, 15 euró felnőtteknek, gyerekeknek (115 cm-nél alacsonyabbaknak) ingyenes. Cím: Square de l’Atomium/Atomiumplein. A Roi Baudouin-Koning Boudewijn irányába közlekedő, 6-os metróvonalon tudunk ide kijutni, szálljunk le a Heysel-Heizel megállónál, onnan kb. 5 perc könnyű séta. 

Palais de Justice/Justitiepaleis

Palais de Justice - Brüsszel
Palais de Justice – Brüsszel – Fotó: Pixabay

A Brüsszeli Igazságügyi Palota hatalmasabb (alapterülete: 26 ezer négyzetméter), mint a római Szent Péter-bazilika és 1866-ban 45 millió belga frankba került, hogy megépítsék. 20 évig épült Joseph Poelaert építész tervei alapján, aki elhalálozott, mielőtt teljesen elkészült volna. Az épület az ún. Akasztófa-hegyen – Galgenberg – áll, ahol korábban a kivégzéseket tartották. Itt található a belga Legfelsőbb Bíróság is.
Cím: Place Poelaert/Poelaert Plein. Ingyenesen látogatható. 

Szent Szív-székesegyház

Szent Szív-székesegyház
Szent Szív-székesegyház – Fotó: Pixabay

A Basiliek van het Heilig Hart/Basilique du Sacré Coeur (Basilica Koekelberg)
a világ ötödik legnagyobb temploma, 141 méter hosszú a főhajója, 93 méter magas a kupolája és annak átmérője 33 méter. Art déco stílusban épült 1905 és 1970 között, sokan azt gondolták, hogy építését sohasem fogják befejezni.

Az impozáns kupolával az 1960-as évek végére fejezték be, a két világháborús győzelem tiszteletére emelték. Pierre Langerock tervei alapján kezdték építeni és Albert van Huffel építész fejezte be azt. A kupolájába fel lehet menni, onnan csodálatos kilátás nyílik az egész városra.

Brüsszeli királyi palota

A post shared by Hugo Pereira (@hugobalina) on


Palais Royale/Koninklijk Paleis, azaz a brüsszeli királyi palota a belga király és királynő hivatalos rezidenciája, ahol előjogait gyakorolja, ahol az irodáik vannak, de tulajdonképpen a királyi család Kasteel van Laken – Château de Laeken épületében lakik. Ingyenesen látogatható. 

Bourse 
Az egykori brüsszeli tőzsde épülete, amely ma üresen áll. A helyiek a lépcsőire szoktak ülni és ott eszik a híres belga – nagyon finom – sültkrumplit. Egy helyi étteremtulajdonos már javasolta, hogy nyissanak benne egy sörözőt.

Mini-Europe


A Mini-Europe híres európai épületek miniatűr változatainak ad otthont. Nagyon érdekes látnivaló, gyerekes családoknak is érdemes ide ellátogatni. A belépő felnőtteknek € 15,50. Általában a park januártól március végéig zárva tart.

Európa-szobor
Elsősorban a béke jelképe az Európai Unióban, másodsorban pedig az “Egység a sokféleségben” EU-s mottót szimbolizálja. Az Európai Bizottság könyvtárának a kertjében kapott helyet, a Van Maerlant utcában (Európa Negyed).

Múzeumok és galériák Brüsszelben

Brüsszel számos híres múzeummal és galériával büszkélkedhet, következzenek most ezek.

Királyi Művészeti és Történelmi Múzeum

A post shared by Alina Stulikova (@luxo_jr) on


A Musées Royaux d’Art et d’Histoire (MRAH) – Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (röviden csak KMKG) Brüsszel Királyi Művészeti és Történelmi Múzeuma. Részei a Musée du Cinquantenaire/Jubelparkmuseum, a Pavillon Horta-Lambeaux, a Porte de Hal/Hallepoort, a Musées d’Extrême-Orient/Musea van het Verre Oosten (Távol-keleti Múzeum) és a Hangszermúzeum – MIM. Különböző kultúrákból és országokból származó művészeti tárgyakat nézhetünk meg itt. 

Királyi Szépművészeti Múzeum


A Musées Royaux des Beaux Arts de BelgiqueKoninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, azaz a Királyi Szépművészeti Múzeum. Részei a Szépművészeti Múzeum – Musée d’Art Ancien-Museum voor Oude Kunst (műalkotások, amelyek a 15. – 18. századból származnak) és a Modern Művészetek Múzeuma – Musée d’Art Moderne-Museum voor Moderne Kunst (19.-20- századi műalkotások). A Wiertz és a Meunier Múzeumban kizárólag belga művészek alkotásai kaptak helyet, ezek egy másik épületben találhatóak. 

A múzeum gyűjteménye igen gazdag és sok híres festő munkája látható itt, ezek közé tartozik Pieter Bruegel, Rogier van der Weyden, Robert Campin, Anthony Van Dyck és Jacob Jordaens. A múzeum büszkeségei közé tartozik a Rubens-szoba, ahol a művész 20 alkotása csodálható meg. Semmiképpen se hagyjuk ki Jacques-Louis DavidMarat halála című alkotását sem. Természetesen modern művészek festményeivel is találkozunk itt, mint például van Gogh, Matisse, Dalí, Tanguy, Ernst, Chagall, Miró, Magritte, Delvaux, De Braekeleer és Permeke.

Felnőtteknek a belépő múzeumonként 8 euró. Minden hónap első szerdáján délután 1-től ingyenesen látogathatóak a múzeumok.

Távol-Keleti Művészeti Múzeum 

A post shared by visit brussels (@visitbrussels) on


Musées d’Extrême-Orient – Musea van het Verre Oosten, azaz a Távol-Keleti Művészeti Múzeum 3 épületből áll. Található itt egy japán torony, egy kínai pavilon és japán művészetet bemutató múzeum. A látogatóknak talán túl díszesnek tűnik a múzeum, de kárpótolnak érte a csodálatosan díszített kínai porcelánok és az Edo időszakból (1600- 1868) származó japán művészeti alkotások. Brüsszel Laakemn nevű városrészében található, nem messze az Atomiumtól. 

Musée BELvue – BELvue Museum


Belgium történelmét bemutató múzeum keddtől vasárnapig tart nyitva. A 18. században ebben az épületben egy luxushotel működött, majd királyi rezidencia volt. Minden hónap első szerdáján ez a brüsszeli múzeum is ingyenesen látogatható.

Belga Királyi Természettudományi Intézet

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aguttes (@aguttes_) on

Az Institut royal des Sciences naturelles de BelgiqueKoninklijk Belgisch Instituut voor NatuurwetenschappenBelga Királyi Természettudományi Intézet, amelynek leghíresebb “lakói” azok az iguanodonok, amelyeknek csontvázait egy belgiumi szénbányában találtak meg. A gyerekek nagyon kedvelik ezt az interakítv múzeumot, érdemes gyerekes családoknak is felkeresni ezt a helyet. Az emlősöket és a háziállatokat bemutató kiállítások is nagyon érdekesek. Felnőtteknek a belépő 7 euró, gyerekeknek 6-12 éves kor között 4.50 euró. Mint minden múzeum Brüsszelben, ez is ingyenesen látogatható minden hónap első szerdáján.

Horta Múzeum


Victor Horta belga építész egykori lakóhelye, aki az art nouveau stílus egyik jeles képviselője volt. Nagyon népszerű múzeum, ezért készüljünk fel, hogy sorok állnak a bejárat előtt.

Királyi Közép-Afrika Múzeum

A post shared by Visittervuren (@visittervuren) on


Koninklijk Museum voor Midden-Afrika –  Musée royal de l’Afrique centrale, azaz a Királyi Közép-Afrika Múzeum (RMCA) különleges kiállításoknak ad otthont, amelyek egyedülállóak az egész világon. A híres Afrika-kutató, Sir Henry Morton Stanley teljes archívuma is ebben a múzeumban látható. 2013 óta renoválják, a látogatók előtt 2018 júniusban nyitja meg újra kapuit.

Belga Képregény Múzeum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visit brussels (@visitbrussels) on

Centre Belge de la Bande Dessinée vagy flamandul Belgisch Centrum van het BeeldverhaalBelga Képregény Múzeum Európa legrégebbi “plázájában” kapott helyet, ami Jugend – és art nouveau stílusban épült. Nagyon érdekes hely Brüsszelben, még a földszinti könyvtárába is beülhetünk képregényt olvasni, de meg is vásárolhatjuk azokat a múzeum könyvesboltjában. 

Brüsszeli Filmmúzeum
Musée du Cinéma-Filmmuseum Brüsszel Filmmúzeuma, ahol bepillantást nyerhetünk a filmek világába, ingyenesen látogatható és alacsony áron nézhetünk meg klasszikus- és kultusz filmeket. Cím: Palais des Beaux-Arts-Paleis voor Schone Kunsten, 9 rue Baron Horta-Baron Hortastraat 9.

Autoworld Autómúzeum


Akik szeretik az autókat, azoknak itt a helyük. Egy hatalmas gyűjteménnyel büszkélkedhet, ami felöleli az autózás kezdeteitől a 70-es évekig a különböző autókat. Többek között Mercedes, Renault, BMW Isettas, Tatras és még sok egyéb érdekes autót láthatunk itt. Cím: Parc du Cinquantenaire-Jubelpark 11.

Királyi Hadtörténeti Múzeum

A post shared by BELQ (@bel_queserser) on


A Musée Royal de l’Armée – Koninklijk Museum van het Leger en van de Militaire Geschiedenisazaz a Királyi Hadtörténeti Múzeum a Palais Cinquantenaire,  északi szárnyában kapott helyet. Bepillantást nyerhetünk itt a hadászati technika fejlődésébe és a Belgiumban lezajlott harcok történetéről is információt szerezhetünk.

Három részre osztható a múzeum, az első rész a belga hadászati történelmet mutatja be a középkortól napjainkig. A második a hadászati járműveket a két világháború időszakából, a harmadik pedig a Brüsszeli Repülőgép Múzeum, ami az I. világháborúból származó repülőgépeket mutatja be. Ingyenesen látogatható. 

Hangszermúzeum

A post shared by Angels Carles (@angelscarles) on


Musée des Instruments de Musique or Muziekinstrumentenmuseum (MIM), azaz a brüsszeli Hangszermúzeum több, mint 7000 különböző hangszernek ad otthont a világ különböző tájáról. 4 emeleten mutatják be ezt a hihetetlen kollekciót. Igazi interaktív múzeum, ahol mindent ki lehet próbálni. Egy biztos, itt unatkozni nem fogunk.
A tetőtérben található étteremből csodálatos kilátás nyílik a városra. Kb. 3-4 óra kell, hogy bejárjuk az egész múzeumot. Az épület homlokzatát se hagyjuk figyelmen kívül, mert nagyon szép. 

Magritte Múzeum

A post shared by TiGi Gi (@tigi_gi) on


Musée Magritte a belga művész – René Magritte – életét és munkásságát mutatja be. A szürrealista festőművész 200 festményét nézhetjük meg itt. Érdemes audio guide-ot bérelni, mert a feliratok csak franciául és hollandul olvashatóak. Cím: 1 Place Royale-Koningsplein 1.