Közlekedés

Közlekedés Brüsszelben

Gyalogosan: A legtöbb brüsszeli látnivaló nincs egymástól nagy távolságra, ezért gyalogosan is felfedezhetjük a várost. Brüsszel legrégebbi részein még van macskaköves út, de a többi részén könnyen tudunk gyalogolni. Az Óvárosban sok utcát lezártak az autók elől, csak gyalogos forgalom engedélyezett. Brüsszelben sokat esik az eső, így ha gyalog vágunk neki a városnak, nem árt vízálló cipőt viselnünk.

Brüsszel- Belgium
Brüsszel- Belgium Forrás: Pixabay

Tömegközlekedés Brüsszelben

STIB-MIVB a brüsszeli tömegközlekedés – metró, vasút, villamos – összefoglaló neve.

A brüsszeli metró elég tiszta és biztonságos más európai metrókhoz viszonyítva. Nagy “M” betűvel jelzik kék-fehér színű táblán, amely alatt az állomás neve áll. Az utastájékoztatás három nyelven – flamand, francia és angol – történik.

4 metróvonal (1,2, 5 és 6) és 3 gyorsvillamos vonal (3,4 és 7), “chrono” található a városban. Egyszeri utazásra jogosító jegyek neve Jump 1 és ezeket elővételben megvehetjük, az ára €2.10. Ha a vezetőnél vesszük meg, akkor €2.50. Ez csak villamosokra és buszokra vonatkozik, metróra nem.

A jegyünket kis, narancssárga jegykezelő automatákban tudjuk érvényesíteni, ezek megtalálhatóak a buszon és villamoson, valamint a metróállamásokon és nagyobb villamos megállókban. 1 óráig érvényesek a jegyek. Az utazást megszakíthatjuk és használhatjuk bármely STIB/MIVB által üzemeltetett közlekedési eszközön.

A Jump 1 jegyeket megvásárolhatjuk a metróállomásokon és a nagyobb pályaudvarokon, valamint automatából is. Van egy napra szóló bérlet is – Jump 1 jour/1 dag – ami €7.50 és a bérletkiadó pénztárakban vásárolható meg és kioszkokban is. Nem árt tudni, hogy az utóbbiban csak készpénzt fogadnak el, azt is csak kisebb címletekben.

Az 5 és 10 darabos gyűjtőjegy – Jump 5 és Jump 10 – már csak elektronikus változatban kapható. A Jump 5 8 euróba, míg a Jump 10 pedig 14 euróba kerül és a MOBIB vagy a MOBIB-Basic smartcardra tölthetők, aminek az ára €5.

Ha ketten utazunk a városban, akkor is elég egy 10 darabos elektronikus gyűjtőjegyet beszereznünk, csak kétszer kell érvényesíteni az automatánál. Jobban megéri, mint az egy utazásra szóló jegyek.

A Jump jegyű jegyek érvényesek minden SNCB/NMBS vonaton és buszon, amit a flamand – De Lijn – és a vallon – TEC – nevű busztársaság üzemeltet a brüsszeli fővárosi régióban.

Tömegközlekedés Brüsszelben
Tömegközlekedés Brüsszelben – Forrás: Pixabay

Kerékpárral Brüsszelben

Természetesen nyeregbe is pattanhatunk, hogy felfedezzük a várost. A Villo kerékpárok egész Brüsszelben megtalálhatóak – 2500 darab 200 felvevőhelyen. Bármelyik felvevőhelyről elvihetjük a biciklit és bárhol leadhatjuk azt. Egy napra a tagsági díj €1.60, egy hétre pedig €7.90. Hitelkártyával fizethetünk az automata kioszknál, ami minden felvevőhelyen megtalálható. Az első 30 perc mindig ingyenes. Nem árt sisakot és láthatósági mellényt viselnünk, ha a városban kerékpározunk.

Kerékpárral Brüsszelben
Kerékpárral Brüsszelben – Forrás: Pixabay