Repülőtér

Brüsszel repülőterei

Brüsszel legnagyobb repülőtere a Brussel-Nationaal vagy Bruxelles-National vagy Brussel-Zaventem (IATA: BRU). A Lufthansa tulajdonában lévő Brussels Airlines is innen üzemelteti a járatait más nagy légitársaságokkal együtt.

A repülőtéren csomagmegörző is üzemel, 24 órára a megőrzés ára €7.50. Egy automatánál fizethetünk, ami aprópénzzel működik. A Level 0 szinten található.

Brussels Airlines
Brussels Airlines – Forrás: Pixabay

Utazás a repülőtérről a városba:

Vasúttal: A belga vasút 15 percenként járatot közlekedtet a reptér és Brüsszel három fő vasútállomása között, ahonnan Belgium más városaiba is el tudunk jutni. A peron a Level -1-en van. A főpályaudvarra az út 15-20 percig tart. Jegyet vagy a jegykiadó automatából tudunk venni vagy a reptéri vasútállomáson. A vonatok tiszták és jól karbantartottak.

Ha szeretnénk spórolni a vonatjegyen, akkor akár el is sétálhatunk Zaventembe, ahonnan csak harmadába kerül az út (€2,90) a repülőtérhez viszonyítva. Ennek az oka, hogy a reptérig közlekedő vonaton a reptéri különdíjat – Diabolo Surcharge – is meg kell fizetni. Zaventemből is ugyanúgy eljuthatunk a legfontosabb állomásokra és az út is kb. addig tart, mint a reptérről, csak olcsóbb. Kb. 25 perces sétával kényelmesen eljuthatunk Zaventem állomásra, ha követjük a kerékpárutat nem fogunk eltévedni.

Brüsszelnek 3 fontos pályaudvara van: Midi-Zuid, délre a városközponttól; Central-Centraal, a városközpontban; és Nord-Noord, északra a városközponttól.

Busszal: Az STIB 12 és 21-es számú buszaival tudunk bejutni Brüsszel központjába. A 12-es hétfőtől péntekig jár este 8-ig és ez egy gyorsjárat, csak a legfontosabb buszmegállókban áll meg. Míg a 21-es számú este 8 után jár és hétvégeken, minden megállóhelyen megáll. 20-30 percenként közlekedik, a Schuman metróállomásnál is megáll, ahol átszállhatunk az 1-es és az 5-ös metróra. Végállomása a Place du Luxembourg/Luxemburgplein. Amikor felszállunk a buszra mindenképpen győződjünk meg róla, hogy a végállomása a Luxembourg, mert néhány busz a Schuman metróállomásig vagy a Gare de Bordet-ig közlekedik csak.

Egyazon jeggyel utazhatunk vonaton 1 órán keresztül (SNCB), metrón (STIB), buszon (STIB, De Lijn és TEC) és villamoson (STIB). A busz a Level 0-ról indul. A jegy ára €4.50, ha a jegykiadó automatából vesszük vagy €6.00, ha a buszon. A Discover Brussels kártyával a reptérről €7.50-ért juthatunk el a városba és 24 órán keresztül ingyen utazhatunk vele a metrón. A jegykiadó automatából ezt is megvásárolhatjuk.

A De Lijn busz 272-es és 471-es számú járataival is be tudunk jutni Brüsszelbe, a végállomás a Noordstation/Gare du Nord. Az út 30-60 percig tart és 2km-re északra a Grand Place-től szállunk le. A 620-as éjszakai járattal is bejuthatunk a városba, megáll az IJzer metróállomásnál, ami 1km-re északra található a Grand Place-től. A jegy ára 3 euró, de a náluk vásárolt jegy csak a saját járataikra érvényes.

Taxival: természetesen taxival is bejuthatunka városba, a fuvardíj kb. €35. A taxi díját érdemes előre megbeszélni a sofőrrel, mert sajnos gyakran magasabb díjat akarnak felszámolni, ha észreveszik, hogy először járunk a városban. Előfordult már a 80 eurós reptéri fuvardíj is. A kék jelzésű taxi (bleus/blauw): +32 2 268 0000, a zöld jelzésű taxi (verts/groen): +32 2 349 4949 és az Autolux: +32 2 411 4142 közlekedik a reptér és a belváros között.

Autóbérlés: autót is bérelhetünk a brüsszeli utazásunk előtt. A legnagyobb autóbérlő cégek pultjai megtalálhatóak a repülőtéren is.  Ezek közé tartozik az Interrent,  a Sixt, a Budget, a Flizzr, az Alamo, az Avis és a Hertz.

Brüsszel másik repülőtere a Charleroi repülőtér (IATA: CRL), ami 60km-re délre fekszik a várostól. A Ryanair és a Wizzair is közlekedtet járatot ide Budapestről.

Autóbérlés Brüsszel

Közlekedés a város a Charleroi reptér között:
Brussels City Shuttle: 30 percenként közlekedik, végállomás a Brussels Midi/Zuid állomás, ahonnan a Eurostar és a Thalys járataira is átszállhatunk. Az út kb. 1 órát vesz igénybe, hétvégén kevesebb, de általában a forgalomtól függ. Érdemes már előre online megvenni a buszjegyet, mert gyorsabb és olcsóbb.

Amikor visszafele indulunk a reptérre érdemes már időben kiérkezni a busz indulása előtt, mert hosszú sorok szoktak állni és ha nem férünk fel a buszra, akkor fél órát kell várnunk a következő indulásáig. Nincs jegykiadó automata és mindenki a buszvezetőnél veszi meg a jegyet.

TEC-busz A: a reptérről ezzel a buszjárattal is eljuthatunk a Charleroi-Sud állomásra (5 euró az egyirányú jegy ára ), ahol felszállhatunk a Brüsszelbe közlekedő Intercityre (€9.20). Egy kombinált vonat- és buszjegyet is vehetünk a TEC reptéri automatából, ennek az ára €14.20. Az buszút 20 percig tart, míg a vonatút 1 órás. A vonat 30-60 percenként közlekedik.

Taxi: 90 euróért juthatunk be a városba taxival egy Charleroiban található taxitársasággal, ők fix összeget számolnak fel. Visszafele már borsosabb az ár, mert a brüsszeli taxik 120 vagy éppen 170 eurót is felszámolnak ugyanezért az útért. Ezért érdemes visszafele is a Charleroi taxitársaságnál taxit foglalnunk.

Brüsszel látkép
Brüsszel látkép – Forrás: Pixabay